Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı yolculuklarınızda her türlü ihtiyacınızda yanınızda olan Tatilcity olarak bu bölümde sizlere; özellikle farklı ülkelere yapacağınız seyahatlerde yapmanız gereken vize, pasaport başvurularında aydınlatıcı ve güncel bilgiler sunmayı hedefliyoruz. Kolay ve hızlı vize almanın yolları, kolay vize alabileceğiniz ülkeler, vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeler, Avrupa ülkelerinde takip etmeniz gereken süreçler hakkında detaylı bilgiler bulacağınız sayfamızda ülkelerin birbirinden farklı vize ve seyahat prosedürlerini bulabileceksiniz.
Vatandaşı olduğunuz ülkeden farklı bir ülkeye seyahat etmek istenildiğinde kullanılan özel bir belge türü olan pasaport; seyahat, sağlık veya turistik amaçlı gezilerde ihtiyaç duyulan bir belgedir. Yabancı dilde hazırlanan bu belgede seyahat edecek kişiye ait birçok bilgiye yer verilir. Bazı pasaportlar İngilizce dilinde hazırlanırken bazı pasaportlarda ise bu tür bir koşul aranmamaktadır. Yurtdışına seyahat etmek için alınması zorunlu olan pasaport, yabancı ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanılır. Kimlik yerine de kullanılan ve resmi belge olma özelliğine sahip olan pasaport, tüm dünya ülkelerinde geçerlidir. Türk vatandaşları dört farklı pasaport çeşidini mesleki durumları ve statülerine göre kullanabilmektedir.
Türkiye vatandaşları dört çeşit pasaport kullanmaktadır
Türkiye’de kullanılan bu pasaportları; Umuma Mahsus (bordo), Hususi (yeşil), Hizmet (gri) ve Diplomatik (siyah) pasaport şeklinde sıralayabiliriz. Dünyada kabul gören pasaportlar arasında orta sıralarda yer alan Türk pasaportu, aslında kullanım açısından iyi bir düzeydedir. Ancak Türk vatandaşları birçok ülkeye vizesiz de giriş yapılabilmektedir. Kullanılan pasaportlar renkler ve özellikleri ile farklılık göstermektedir.
Pasaport nedir ve ne amaçla kullanılır?
Pasaport yabancı bir ülkeye iş, turistik, sağlık veya başka bir nedenden dolayı gitmek isteyen kimselerin kimliklerini ibraz etmelerine olanak sağlayan, pasaport sahibinin detaylı kimlik bilgilerini muhteva eden ve uluslararası geçerliliği olan bir kimlik belgesidir. Yurtdışına gideceksiniz pasaport çıkarmak zorundasınız. Ancak bir ürk vatandaşı olarak kimlikle de KKTC, Gürcistan ve Ukrayna’ya gidebilirsiniz, söz konusu ülkeler için pasaport gerekmiyor.
Eski ve yeni pasaportların özellikleri nelerdir?
Öte yandan eski tip çipli pasaportlar mürekkep baskılıydı. Çip defterlerinin arka kapağında bulunuyordu. Bu pasaportlardan Hususi ve Hizmet Damgalı olanlar toplam 28 adet sayfadan oluşmaktadır. Vize sayfa sayısı her birinde 25 adetten meydana gelir. Umuma Mahsus Pasaportlarda ise toplam sayfa sayısı 60 adettir ve vize sayfa sayısı ise 57 adettir.
Yeni tip çipli pasaportlar ise polikarbon üzerine lazer baskılıdır. Çip de bunun içinde bulunmaktadır. Yeni nesil e-pasaportlar mevcut pasaportlara göre daha uzun ömürlü ve güvenlidir. Söz konusu pasaportun sayfalarında ise Türkiye’nin önemli tarihi noktalarının fotoğrafları vardır.