Kommagane Krallığı’nın dört büyük şehrinden biri olan ”Selevkia Euphrates”, M.Ö. 300 yılında Büyük İskender tarafından kurulmuştur. Romalı Komutan Pompeius’un M.Ö. 64 yılında kendine yapılan yardımlar karşılığında 1. Antiachos’a verdiği şehir, Anadolu’nun en önemli merkezlerinden biri konumundaydı. M.Ö. 31 yılından itibaren Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine giren ve köprü ya da geçit anlamına gelen Zeugma ismini alan şehir, dünyanın en zengin ve en ihtişamlı şehirlerinden biriydi. M.S. 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur tarafından ele geçirilen ve yıkılan şehirden eserler kalan eserler bugün başta Zeugma Mozaik Müzesi olmak üzere çevre illerde bulunan müzelerde sergilenmektedir. 9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep’te açılan Zeugma Mozaik Müzesi, kentin simge yapılarındandır. 1700 metrekarelik mozaik varlığı ile dünyanın önde gelen mozaik müzelerinden biri olma özelliğini taşıyan Zeugma, her yıl yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Sadece zengin tarihi ile değil, bir gastronomi merkezi olarak da öne çıkan Gaziantep, Türkiye’nin en önemli lezzet duraklarından biridir. Lezzetli yemeklerin, zengin eserlerin ve sıcakkanlı insanların vatanı olan kent, özellikle kültür turizminde ülkenin iddialı şehirlerindendir. Mimarisi, teknolojik altyapısı ve donanımı ile ziyaretçilerini etkileyen mozaik müzesinde 2 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan mozaiklerin eksik parçaları teknolojik imkanlarla görüntü olarak tamamlanıyor. Müze, mozaik ve arkeoloji salonları, sergi ve konferans merkezleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Zeugma Antik Kenti’nden çıkartılan mozaiklerin sergilendiği yapıda en ünlü eser ise Çingene Kızı mozaiğidir.
Zeugma Mozaik Müzesi, nisan-ekim döneminde 09.00-19.00, kasım-mart döneminde ise 09.00-17.00 saatleri arasında haftanın yedi günü halka açıktır. Müzeye giriş ücreti 10 TL’dir. Bir yıl boyunca Müzekart ile iki kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret etme şansınız var.
Gaziantep’e nasıl gidilir?
Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan Gaziantep, ülkemizin birçok noktasında hava yolu ile ulaşım imkanının bulunduğu bir merkez. Gaziantep Havalimanı’na yurtiçi ve yurtdışından direkt uçak seferleri bulunuyor. Bunun için Gaziantep uçak bileti almak gerekiyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Diyarbakır ve KKTC’nin yanı sıra dönemsel olarak bazı yurtdışı merkezlerden de Gaziantep’e uçuş bulmak mümkün. Ayrıca şehirlerarası otobüs ve özel araçlarla da kente gelinebiliyor. Ülkemizin en özgün kentlerinden Antep, lezzetli mutfağı, tarihi ve kültürel değerleriyle keşfedilmeyi bekliyor.