Yurt dışı seyahatlerinde kimlik belgesi yerine geçen, kimlikle seyahat edilebilen ülkeler dışındaki ülkelere gitmek için mutlaka yanınızda bulunması gereken pasaport yurt dışı gezilerinizde mutlaka çıkarmanız gereken belgeler arasında yer alıyor. Geçmişte çocuklar ve bebeler ailelerinin pasaportuna kaydedilebiliyor ve sorunsuzca yolculuk yapabiliyorlardı. Ancak yeni düzenlemelerle birlikte çocuklar için pasaport başvurusu yapmak ve onların kendi pasaportlarıyla yolculuğa çıkması gerekiyor. Peki, çocuk pasaportu nasıl alınır?
Randevu alma
Çocuk pasaportu almak için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün randevu uygulamasından randevu almalısınız. randevu.nvi.gov.tr üzerinden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bağlantıya tıklayarak; T.C. Kimlik Kartı, sürücü belgesi, pasaport, adres kayıt işlemlerinden pasaport işlemini seçmeniz gerekiyor. “Hangi pasaport” sekmesini belirledikten sonra, bilgilerinizi girin. İl ve ilçe seçimini yapın ve başvuru sürecinin ilk aşaması olan randevu alma işlemini tamamlayın.
Telefon üzerinden ALO 199 Vatandaşlık Etkileşim Merkezi’ni arayarak da randevunuzu alabilirsiniz.
Gerekli belgeleri tamamlayın
Çocuk pasaportu başvurusu için gerekli belgeleri eksiksiz bir biçimde yanınızda olmalı. İşte o belgeler:
- Nüfus cüzdanın aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Çocuk pasaportu başvurusu için pasaport defter bedeli ve harç bedelini ödediğinize ilişkin dekont
Çocuğunuz için ilk kez pasaport alıyorsanız, pasaport defter bedelini vermelisiniz. Öğrenciler için harç bedeli ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Okula giden çocuğunuza harç bedeli yatırmazsınız. Bebekler de ise ilk pasaportu olacağı için defter bedeli de harç bedeli de bulunuyor.
- Öğrenci belgesi
Bu belge çocukların harçsız pasaport hakkı için gerekli. Böylece harç parası ödemeniz gerekmez. Çoğu zaman sistemde direkt görünür fakat talep edilmesi durumunda tedbir amaçlı yanınızda bulundurmanızda fayda var.
Çocuk pasaportu için muvafakat belgesi
Herhangi bir konuda izin alınması gereken kişilerden izin alındığını yazılı olarak içeren belgeye verilen isme muvafakat belgesi. Çocuk pasaportu için anne ve babanın ayrı ayrı izin vermesi gerekiyor. Bu belge muvafakatname olarak da adlandırılır. Eğer muvafakatname, nüfus müdürlüğünden alınacaksa anne ve babanın hazır halde randevu günü, nüfus müdürlüğünde olmalı. Ancak anne ya da babadan biri o gün orada olamayacaksa noterden bu belge düzenlemeli. Anne, baba ayrıysa çocuğun vekaleti kimdeyse onun muvakafat belgesi yeterlidir.
Çocuk/bebek engelliyse mutlaka sağlık raporu alınması gerekir.
Başvuru günü
Özellikle aceleniz varsa aldığınız randevunun günü geldiğinde başvuru saatinden önce gitmeniz önceliklendirir. Sistem birçok kişiye, aynı randevu saatini verir. Gerçekleştirilecek işlemler için Nüfus Müdürlüğü’ne kesinlikle çocuğun gitmesi gerekiyor. Bu işlemler sırasında 7 yaşından büyük çocukların parmak izleri alınır.
İşlemlerin takibi
İşlemlerinizi yaptırdıktan sonra e-devlet üzerinden pasaportunuzun ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
Pasaport çıktıktan sonra nasıl alacağım?
Çocuk pasaportu çıktıktan sonra 7 iş günü içerisinde kargoya teslim edilir. 3 iş günü içinde de kargolansa da son zamanlarda bu işlem bu kadar uzun sürmez.