Fiji Güney Pasifik Okyanusu’nda yer alan ve 300’den fazla volkanik adadan meydana gelmiştir. Fiji; deniz, kum ve güneş üçlüsü içinde egzotik ve tropikal lezzetleri deneyimleyebileceğiniz, cennete benzetilen doğal güzellikleri ve aktiviteleri ile tam bir tatil merkezidir. Fiji tek kelimeyle bizim kartpostallarda gördüğümüz manzarayı ayaklar altına sermektedir. Büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Fiji, yeni evli çiftlerden maceracı sırt çantalı gezginlere kadar herkesi ağırlıyor. Masmavi sıcak suları, çok renkli mercan kayalıkları ve çeşitli egzotik deniz hayatı ile dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekmektedir.
Fiji’nin tarihi 17. yüzyılda Avrupalı kaşiflerden çok daha uzun bir zamana uzanmaktadır. Fiji’de yapılan kazılarda küçük yerleşimlerde çanak çömlek türünde eski kalıntılar bu tezi ortaya koymaktadır. Fiji yerleşim yerlerinde yapılan kazılarda M.Ö. 1000 yıllına kadar uzanan çeşitli kalıntılara rastlanılmıştır. Ancak büyük Pasifik göçünün neden ve nasıllara dayalı sorularına hali hazırda bir cevap bulunamamıştır. Öte yandan 1643 yılında Hollandalı kaşif Abel Tasman’ın, büyük güney kıtasını aramaya giderken Fiji’yi ziyaret ettiği bilinmektedir.
Adaya gelen ünlü kaşif Kaptan James Cook’un denizcileri tarafından yamyam olarak anlatılan Fijililer, şimdilerde sıkı Hıristiyan kimlikleri ve kocaman gülümsemeleri öne çıkıyor. Fiji’nin resmi dilleri İngilizce, Fijice ve Hintçe’den oluşur. Fiji para birimi ise Fiji Doları’dır. Türkiye’den dokuz saat ileride olan Fiji’ye vizesiz gidebilir. Ülkeye girişte 90 gün vize kaşesi pasaportunuza işlenir. Henüz pasaportunuz yoksa konu ile ilgili kaleme aldığımız “Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır” yazılarımızı okuyabilirsiniz. Yurt dışına çıkarken havalimanında veya sınır kapılarında yurtdışı çıkış harcı ödemenize gerek yoktur.
Fiji nerededir?
Fiji, Okyanusya kıtasında bulunan bir ada ülkesidir. Pasifik Okyanusu’nun güneyinde, 150 milyon yıl önce volkanik aktivitelerle meydana gelen 333 adadan oluşur. Yalnızca yüz tanesinde insanların yaşadığı 322 adadan meydana gelen Fiji’nin en yakın komşuları kuzeybatısındaki Solomon Adaları ve doğusundaki Tonga’dır. Toplam 18 bin 272 kilometrekare yüzölçümünden oluşan Büyük Britanya İmparatorluğuna bağlı bir dominyon olan Fiji’nin Viti Levu ve Vanua Levu adalarında ülke nüfusunun yüzde 87’si yaşamaktadır.
Fiji’ye nasıl gidilir?
Türkiye’ye en uzun uçuş mesafesinde yer alan ülkelerden biri olan Fiji’ye Türkiye’den direkt uçuş bulunmamaktadır. Fiji’ye gidebilmek için en az aktarma süresine sahip, en düşük bekleme süreli ve en ekonomik uçuşu bulmak için biraz araştırma yapmanız gerekecek. İstanbul’dan Fiji’ye tek aktarmalı ve en kısa bekleme süreli uçuş ile ulaşım bile ortalama 30 saat sürmektedir. Aktarma sayısının artması ve bekleme sürelerindeki değişkenliğe bağlı olarak Türkiye-Fiji arası yolculuk yaklaşık 50 saat sürmektedir.
Fiji’yi dünyaya bağlayan Nadi Uluslararası Havalimanı, ana ada Viti Levu’nun batısında, okyanus kıyısında Güney Pasifik Adaları’nın en önemli ulaşım ve bağlantı merkezi konumundadır. Fiji Airways’in uçuş merkezi olan havalimanından yerli ve bölgesel hava yolu şirketi Fiji Link de sefer düzenlemektedir. Türkiye’den Fiji’ye tek aktarma ile ulaşım için en kısa uçuş ve bekleme süresi Korean Air’de bulunmaktadır. İstanbul Havalimanı’ndan kalkan uçak Güney Kore’nin başkenti Seul’de aktarma yaparak Fiji’ye ulaşıyor. Toplam uçuş süresi 26 saattir. Emirates ve Qantas’ın İstanbul-Dubai-Melbourne-Fiji hattındaki 2 aktarmalı uçuşu 26 saat 30 dakika, Türk Hava Yolları ve Fiji Airways’in Singapur aktarmalı Fiji uçuşu 26 saat sürmektedir.